1 czerwca w Dzień Dziecka, przedszkolaki z grupy 0a i 0b wzięły udział w warsztatach robienia pizzy w Akademii Twórczego Rozwoju INSPIRO w Łodzi. Dzieci miały okazję dowiedzieć się skąd wywodzi się pizza i jak ją prawidłowo przygotowywać. Po pokazie przedszkolaki przystąpiły do samodzielnego przygotowania pizzy ze swoimi ulubionymi składnikami – wałkowały ciasto, smarowały sosem pomidorowym, układały ulubione produkty. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie. Zajęcia kulinarne to dla dzieci fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie połączonej z elementami terapii sensorycznej w prosty i przyjemny sposób możemy wspierać dzieci w poznawaniu zmysłowym i rozumieniu przez nie otaczającego ich świata.
Tekst + foto: Katarzyna Franaszek