Zdrowie ukryte w przydomowej spiżarni
Uczniowie klasy 4 wraz z wychowawczynią panią Elżbietą Foks przy wsparciu rodziców zorganizowali otwartą lekcję, której temat brzmiał "Zdrowie ukryte w przydomowej spiżarni". Na potrzeby lekcji uczniowie przynieśli z domowych spiżarni różnorodne przetwory z owoców i warzyw, nakryli i udekorowali pięknie stół.
Na wstępie lekcji pani Foks w mini wykładzie wskazała potrzebę i zalety robienia przetworów z owoców i warzyw, które w formie naturalnej nie przetrwają zbyt długiego czasu.
Następnie każdy czwartoklasista promował przyniesione przetwory i przedstawiał ich korzystny wpływ na zdrowie człowieka. W części głównej lekcji rozpoczęła się degustacja przetworów oraz dzielenie się opiniami w kwestii doznań smakowych.
Na stole degustacyjnym pojawiły się dżemy przygotowane z pomarańczy, jeżyn, borówek, truskawek, śliwek, dzikiej róży, jabłek, porzeczek, pigwy, gruszek, wiśni, dyni oraz marynowane gruszki. Przetwory wytrawne, które można było skosztować to ketchup z cukinii, marynowane borowiki szlachetne, paprykę marynowaną, sałatkę z cukinii, cebuli i papryki oraz sałatkę z ogórków, papryki i cebuli oraz przecier pomidorowy.
Lekcja na pewno będzie mile wspominana zarówno przez czwartoklasistów jak i obecnych na niej gości.
Rodzicom uczniów z klasy czwartej dziękujemy za otwartość na nasze pomysły, zrozumienie i zaangażowanie ♥️
Tekst: pani Elżbieta Foks
Zdjęcia: pani Aleksandra Miller i pani Elżbieta Foks